Technisch schrijver of technisch auteur, wat is dat?

Technisch schrijver / auteurTechnisch schrijver ofwel technische communicatie is een zeer specifiek vakgebied. Een technisch auteur of technical writer genoemd, heeft als doel mensen te informeren over een product of procedure. Men neemt de gebruiker mee langs de functionaliteiten van een apparaat of de stappen van een proces/procedure. Zeker als het een complex product betreft, vergt dit het nodige speur- en analysewerk. De technisch schrijver gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe heeft de ontwikkelaar het eigenlijk bedoeld? Waarvoor is het? Hoe bedien je het? Hoe onderhoud je het?

Voorbeelden van technische documenten zijn handleidingen, (software) documentatie, werkinstructies, technische leaflets, online help, onderhoudsvoorschriften en veiligheidsinstructies.

Waarom een technisch schrijver?

schrijver technische documentatieBelangrijk voor een technisch auteur is welke doelgroep(en) de technische documentatie dient te begrijpen. Is de documentatie voor een onderhoudsmonteur of juist de gebruiker van het apparaat? Voor een professional of een consument?

Daarnaast is het van belang om te weten in elke situatie de documentatie geraadpleegd gaat worden. Heeft diegene veel of weinig tijd? Zit de ontvanger rustig aan een bureau of staat hij of zij op een bouwplaats?

technical writerVerder moet de informatie vanzelfsprekend op een logische, overzichtelijke wijze worden aangeboden. De ontvanger moet de informatie makkelijk kunnen volgen en er dient een duidelijk verband te zijn tussen de opbouw / bediening van een apparaat en de stappen binnen het proces. De technisch schrijver werkt daarom vaak “topic-based”; met zogenaamde kleine informatie-eenheden. Vanuit de “topics” wordt uiteindelijk het document samengesteld. Op deze manier is het mogelijk om op basis van dezelfde informatie zowel een complete user manual als een quick start manual samen te stellen.

ONZE DIENSTVERLENING

Intrados is gespecialiseerd in interim oplossingen voor het ontwikkelen en beheren van (technische) documentatie in diverse sectoren. Onze toegevoegde waarde is onze jarenlange ervaring in de wereld van sectorspecifieke documentatie, want dat is waar we verstand van hebben. De interim-oplossing, meestal detachering, is voor ons niet meer dan de vorm waarin wij uw documentatievraagstuk door de beste professional op laten lossen.

Uw voordeel? U heeft de volledige inhoudelijke regie over een projectspecifiek specialist van Intrados bij u op locatie. Hierdoor kunt u uw projecten volledig naar uw eigen wensen blijven organiseren.

Meer weten? Bel Intrados via 030 209 04 50.

Wij werken o.a. voor:

Direct contact

+31 (0)30 209 04 50

Stel uw vraag