Technisch schrijver of technisch auteur, wat is dat eigenlijk?

Technisch schrijven is een vak! De wereld zou een stuk chaotischer zijn zonder heldere informatie bij een product of dienst. Of het nu gaat om een rollercoaster in een pretpark, een imposante boorinstallatie op zee of een zelfrijdende tractor; goede informatie over het gebruik of onderhoud is echt een must.

Stel je eens voor wat er mis kan gaan als de onderhoudsprocedures van een rollercoaster niet goed beschreven zijn? Of als de boer verkeerde instructies heeft over de software die zijn tractor bestuurt? De meest ingewikkelde machine of hightech software is waardeloos als de gebruiker niet weet hoe hij/zij ermee om moet gaan.

jet-engine-371412_1280
Als technisch schrijver, of technical writer, informeer je mensen over een product of dienst. Hoe complex de machine ook is; jij weet het gebruik ervan helder te verwoorden. Je neemt de gebruiker mee in de wereld van een ingewikkeld product.

Dit vergt het nodige speur- en analysewerk. Je gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe heeft de ontwikkelaar het eigenlijk bedoeld? Waarvoor is het? Hoe bedien je het? Hoe onderhoud je het? En voor wie schrijf ik het eigenlijk?

Je gaat hierbij actief op zoek naar antwoorden. Vaak krijg je toegang tot het product; je stapt aan boord van een imposant schip of bestudeert de software die chirurgen ondersteunen bij hartoperaties. Alles is mogelijk! Je gaat hierbij analytisch en systematisch te werk. Beschrijf wat nodig is, niets meer, maar ook niets minder. Altijd conform de regelgeving, gebruiksvriendelijk en inhoudelijk exact en correct, ook taalkundig.technical writer

Voorbeelden van technische documenten zijn handleidingen, (software) documentatie, werkinstructies, technische leaflets, online help, onderhoudsvoorschriften en veiligheidsinstructies. Deze informatie breng je over door middel van e-learning, illustraties, animaties (plaatjes zeggen vaak meer dan 1000 woorden) of via AR/VR! De mogelijkheden zijn oneindig…

Technisch schrijver worden?

Combineer jouw technische knowhow met een gevoel voor taal en je kan zo aan de slag bij (een klant van) Intrados. Wij nemen je mee in de wereld van technisch schrijven; je leert het vak van ervaren technisch schrijvers en ontdekt hoe je complexe technische informatie zo helder, eenduidig (en soms eenvoudig) kan verwoorden, afgestemd op de lezer.

Geïnteresseerd? Aarzel dan niet en laat je gegevens achter! Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat heb je nodig om technisch schrijver te worden?

      • Je hebt (recent) een Bachelor of Masterdiploma in een technische studie behaald.
      • Communicatie is jouw grote kracht. Daarnaast spreek en schrijf je vloeiend Nederlands en Engels.
      • Je bent van nature nieuwsgierig en onderzoekend.
      • Je houdt ervan om te onderzoeken en durft informatie te ‘’halen’’.
      • Je bent een teamspeler, je bent geduldig en je geeft niet snel op.

Meer informatie?